ZLM tour 2013

ZLM tour

Event en Techniek

Youri Havik was al vroeg in de wedstrijd actief toen al na enkele kilometers een kopgroep van 18 renners op avontuur trok. Havik wist zich omringd met de complete Nederlandse formatie. De Nederlanse ploeg moest dan ook de verantwoordelijkheid in die kopgroep nemen en deed dat ook. Bij Bruinisse echter was de voorsprong van ruim 1 minuut teruggelopen tot nauwelijks 100 meter. Op de Philipsdam zetten de Oranjehemden nog eens aan en al snel werd de marge verhoogd. Na een slopende passage over de Oesterdam waar de wind schuin van rechts kwam (kracht 4 tot 5 Beaufort), sloot eerst een achtervolgende groep van 22 renners aan op de kinderkopjes van de Hoogerwaardpolder. Bij de ravitaillering (Woensdrecht) was er sprake van een volledig peloton van 70 renners.

De groep gunde zichzelf na dit zware eerste deel van de wedstrijd, een adempauze. Maar in de buurt van Kruiningen werd de wapenstilstand verbroken. Uiteindelijk werd het peloton op de Kattendijksedijk tussen Wemeldinge en Goes volledig uit elkaar gereden. Daar was vooral opnieuw de Nederlandse formatie, onder aanvoering van de Zeeuw Brian van Goethem, verantwoordelijk voor.

De Nederlanders wisten het ook af te maken. In de laatste kilometers ontsnapte Youri Havik aan de aandacht van een selecte kopgroep. Solo bereikte hij de finish aan de Oranjeweg in Goes. Daar nam hij dankbaar het applaus van de vele toeschouwers in ontvangst.

Door zijn zege pakte Youri Havik de Arjaan de Schipper trofee. Hij kreeg als eerste Nederlander ook de prijs Adrie de Winter uitgereikt. Brian van Goethem kreegt van de jury, als meest strijdlustige renner, de trofee Niek Rentmeester uitgereikt.
Als kers op de taart werd de Nederlandse formatie ook nog eens gehuldigd vanwege het feit dat ze leiding in de Nations Cup heeft overgenomen van de Belgen.

Hofman Productions verzorgde de techniek, geluidswagen en podium.

(foto’s: Omroep Zeeland)