Beeld, licht en geluid tijdens hartverwarmende theatervoorstelling Ciske de Rat

Muziektheater Zeeland

Event en Techniek

De acteurs en actrices van Muziektheater Zeeland hebben zich niet alleen hoeven voelen, want ons team was er elke week en iedere voorstelling. Van meekijken, voorbereiden en ontwerpen tijdens de repetities tot hoge kwaliteit licht en geluid en prachtig beeld tijdens de voorstellingen. 46 zenders, balans creëeren voor de instrumenten in het orkest, beeld projecties op de achtergrond en een gepaste oplossing om dirigent en spelers met elkaar in contact te houden. Zo ondersteunden we met ons team tijdens deze hartverwarmende theatervoorstelling in Theater de Mythe, Scheldetheater Terneuzen en in de Schouwburg Middelburg.

Charles Linssen Ciske de Rat Muziektheater zeeland licht en geluid

Foto door Charles Linssen

Repetities bijwonen voor het beste beeld, licht en geluid

Net als voorgaande jaren verzorgde Hofman Productions het licht en geluid maar ook het beeld tijdens de theatervoorstelling van Muziektheater Zeeland. We projecteerden een deel van het decor en verzorgden een oplossing voor de communicatie tussen dirigent en spelers. Na onder andere Jesus Christ Superstar, de Titanic en de Drie Musketiers volgde dit jaar Ciske de Rat.

Om te kunnen bepalen hoe we het beeld en het licht- en geluidsplan moesten opstellen, vinden we het bij Hofman Productions belangrijk om zoveel mogelijk repetities bij te wonen. Op deze manier kunnen we bij iedere scene passende belichting en projecties verzorgen en bepalen we welke zenders op welk moment tijdens de voorstelling uitversterkt moeten worden. Hierbij zochten en vonden we ook de perfecte balans voor de instrumenten in het orkest.

Theatervoorstelling Muziektheater Zeeland licht plan

46 zenders en dé oplossing voor communicatie

Voor Ciske de Rat stelden we 46 zenders in. Deze moeten allen zo ingesteld zijn dat ieder woord te verstaan is voor de bezoekers. Sommigen werden op bepaalde momenten uitversterkt en bij anderen werd dan bijvoorbeeld het volume verlaagd.

Daarnaast vroeg Muziektheater Zeeland ons een oplossing te bedenken voor communicatie tussen de spelers en het orkest. De spelers moesten voor het inzetten van de zang het orkest kunnen zien, dat achter het decor opgesteld was. En dit natuurlijk ook andersom, zodat de dirigent de muziek op tijd kon inzetten. Hiervoor plaatsten wij schermen in de zaal en backstage voor de spelers en een afkijk monitor voor de dirigent.

Drie theaters, dezelfde voorstelling

Drie theaters verspreid over Zeeland. Dat betekent drie keer een andere ruimte, een verschillende akoestiek en dus andere instellingen én opstellingen voor het licht, geluid en beeld om ervoor te zorgen dat de theatervoorstelling exact hetzelfde is. We moesten hierbij dus inspelen op de verschillende omstandigheden. Telkens bespraken we met de regisseurs, dirigent en ons team hoe we het geluid instelden, welke opmerkingen gehoord waren uit het publiek en hoe we daarmee tijdens de volgende theatervoorstelling het beeld, licht en geluid konden verbeteren.

Ons team heeft samen met de cast van Muziektheater Zeeland heel wat heen en weer gereisd de afgelopen weken. Maar de resultaten zijn meer dan de moeite waard.

Foto door Charles Linssen